За 10 минути депутатите решиха казуса със служебния премиер За едва

...
За 10 минути депутатите решиха казуса със служебния премиер За едва
Коментари Харесай

За 10 минути депутатите решиха казуса със служебния премиер

За 10 минути депутатите взеха решение проблема със служебния министър председател

 

За едвам 10 минути депутатите одобриха ремонти в три закона, с които уредиха по какъв начин се става длъжностен министър председател, написа novini.bg

 

По време на 30-минутната обедна отмора, която депутатите си пуснаха, членовете на правната комисия се събраха на съвещание, на което одобриха ремонти в Закона за Българската национална банка, които да уредят по какъв начин шефът или подуправителите на Българска народна банка могат да станат служебни министър председатели.

 

„ Управителят и подуправителите не могат да правят друга активност с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българската национална банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността й. Те могат да правят неплатена активност с единомислещо решение на управителния съвет, доколкото не е налице спор на ползи “, гласи закона все още.

Към това те прибавиха, че има изключение – в случай че са определени за длъжностен министър председател. За този интервал определеният ще излиза в неплатен отпуск, а след края на уговорката като длъжностен министър председател, той ще се върне да довърши мандата си.

 

Същите ремонти бяха направени и в законите за Сметната палата и омбудсмана. Тези ремонти обаче минаха през преходните и заключителните разпореждания на законопроекта за Българска народна банка.

 

„ Ние сме срещу това да бъде обсъждан законопроект, за който не е изтекли периодите, минимум времето за мнения, без значение от това какъв брой е обемен. Затова приканвам националното посланичество да гласуваме срещу “, сподели Петър Петров от „ Възраждане “ преди приемането на дневния ред, само че той въпреки всичко бе признат.

 

Тогава ротационният началник на комисията Стою Стоев от „ Промяната “ предложи незабавно да бъде извикан гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев, който да изясни разликата сред българското законодателство и кодекса на Европейската централна банка. Вчера при срещата си с президента Румен Радев той изрази точно такива терзания. В последна сметка привикването му даже не бе разисквано.

 

Промените бяха признати на първо четене в правната комисия с 13 гласа „ за “, трима „ срещу “ от „ Възраждане “ и един „ въздържал се “ – Гроздан Караджов. Веднага след края на съвещанието на комисията шефката ѝ Анна Александрова от ГЕРБ се върна в пленарната зала и предложи точката да влезе в дневния ред на Народното събрание, което бе признато със 134 гласа „ за “ от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

 

Промените се постановиха поради създалата се каша с измененията в конституцията, при която се оказа, че специфичните закони за Българска народна банка, Сметната палата и омбудсмана не разрешават на хората на тези длъжности и на техните заместници да заемат други постове. Затова депутатите трябваше да уредят по какъв начин те могат да станат служебни министър-председатели, написа „ 24 часа “.

 

Веднага откакто правната комисия гласоподава измененията, те бяха вкарани за незабавно гласоподаване в пленарната зала със 134 гласа „ за “, 41 „ срещу “ и 10 „ въздържал се “. Опозицията реагира остро и предизвести, че за следващ път ще нарушат Конституцията. Въпреки това, измененията бяха признати на първо четене и в зала.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР